NYHETSBREV

Svensk Solarieförening

Solande kvinnor lever längre

Denna rubrik kunde man läsa i ett tiotal stora dagstidningar i början av denna månad. Extra glädjande var artikelns källa. Nyheten presenterades nämligen vid Läkarnas Riksstämma i Göteborg den 2 december 2010.

Svensk Solarieförening har länge arbetat för att sprida informationen om solen och solariernas positiva hälsoeffekter. Det är ett mycket viktigt steg när rikets läkare nu också får del av informationen. Så här stod det i notisen från TT.

Solande kvinnor lever längre och skyddas bland annat mot blodproppar. Det visar studier som presenteras vid läkarnas riksstämma i Göteborg.

– Våra studier visar att kvinnor med aktiva solvanor lever längre, säger Hans Olsson, professor i onkologi i Lund, till Göteborgs-Posten.

Solvanor i förhållande till en rad sjukdomar har undersökts bland 40.000 kvinnor i Skåne och man har funnit fler för- än nackdelar, trots att antalet hudtumörer på grund av solande ökar.”

Svensk Solarieförening vill även sprida informationen om att det har varit mycket svårt att i vetenskapliga studier påvisa sambandet mellan hudcancer och solarieanvändning. Det finns alltså mycket forskning som pekar på att detta samband kanske inte finns.

Se de två filmerna som Svensk Solarieförening har delfinansierat.

1. ”Sol vind och Dioxiner” Filmen visar på solens positiva hälsoeffekter och det orimliga i den gamla teorin om hudcancern.

2. ”Solljus och D-vitaminer” Solarium producerar de livsviktiga D-vitaminet lika effektivt som solen. Professor Johan Moan föreläser om ny forskning från Oslo Universitet.

Båda filmerna kan du se här: www.skypictures.se

Klicka dig in på ”Om oss” -> ”Bli Medlem?” i menyn och följ instruktionerna så skickar vi inom kort vårt startpaket och inbetalningskort, (eller autogiro om du föredrar det). Medlemsavgiften är 99:-/månad.

Stockholm 2010-12-03

Kim Wiking